Ο απόφοιτος της ειδικότητας "Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτώνεκτελεί τις απαραίτητες εργασίες σε όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας χρησιμοποιώντας  σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό, με σκοπό να παρασκευάσει τρόφιμα υγιεινά και ασφαλή, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές της εθνικής και κοινοτικής Νομοθεσίας.

 

Απασχολείται στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και ποτών. Ουσιαστικά ο Τεχνικός Παραγωγής Τροφίμων και Ποτών: παραλαμβάνει, αποθηκεύει, χειρίζεται, επεξεργάζεται, μεταφέρει, ελέγχει Α’ ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα διατροφής χρησιμοποιώντας σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό με τις οδηγίες εργασίας των προϊσταμένων του.

 

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι εργαζόμενοι του εν λόγω επαγγέλματος αφορούν πάνω από 20 υποκλάδους και έχουν ιδιαίτερη δυναμική. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί η απασχόληση τα επόμενα χρόνια για τα εξειδικευμένα άτομα εφόσον το επάγγελμα του τεχνικού παραγωγής και οι ειδικεύσεις του κατοχυρωθούν ύστερα από μια σύγχρονη εκπαίδευση για την ανάπτυξη ικανοτήτων, δεξιοτήτων και γνώσεων.

 

Επαγγελματική  Απασχόληση

Στις βιομηχανίες τροφίμων (ιδιωτικές, δημόσιες, συνεταιριστικές).

Σε δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου ποιότητας τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ, ΕΛ.Ο.Γ )

Σε σφαγεία και ιχθυόσκαλες, σε υπηρεσίες που πραγματοποιούν δειγματοληψίες και ελέγχους.

Σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και επιχειρήσεις catering.

Σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς πιστοποίησης προϊόντων

Να δημιουργήσουν ιδιωτική επιχείρηση παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων.

 

Τα μαθήματα ειδικότητας είναι τα παρακάτω:

  

  Μαθήματα  Ώρες
1. Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις (Πανελλαδικώς εξεταζόμενο)
2. Αρχές βιολογικής γεωργίας (Πανελλαδικώς εξεταζόμενο)
3. Αρχές επεξεργασίας τροφίμων 2Θ+2Ε
4. Μεταποίηση φυτικών προϊόντων 2Θ+3Ε
5. Μεταποίηση ζωικών προϊόντων 2Θ+3Ε
6. Ασφάλεια τροφίμων 2Θ+1Ε
  Σύνολο ωρών: 23 ώρες
  Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο  

 

back

Πίσω στην Β τάξη του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος